logo

Udruženje sudija Republike Srpske je stručna organizacija u kojoj se dobrovoljno i po slobodnom pristupu udružuju sudije sa teritorije Republike Srpske, radi ostavarivanja zajedničkog interesa i unapređivanja pravne struke i nauke.

Udruženje je dobrovoljna, strukovna, samostalna, neprofitabilna i nestranačka organizacija.

Pridržavajući se Ustava, Zakona i Statuta u ostvarivanju svojih ciljeva Udruženje se angažuje na djelatnostima usmjerenim ka unapređivanju sudijske struke, razvijanju moralnih vrijednosti članova Udruženja, razvijanju saradnje sa sličnim i drugim udruženjima i organizacijama u Republici Srpskoj i Federacije Bosne i Hercegovine i udruženjima i organizacljama drugih država, kao i na organizovanju aktivnosti usmjerenih na zaštitu ljudskih prava.

Priručnici

Poštovani,

Koristimo priliku da vas informišemo da je CEELI Institut objavio Priručnik o nezavisnosti, nepristrasnosti i integritetu pravosuđa i Dopunu Priručnika o nezavisnosti, nepristrasnosti i integritetu pravosuđa .

Priručnik i dopuna priručnika su tematska kompilacija međunarodne i nacionalne sudske prakse, kompilacija međunarodnih standarda, politika i najboljih praksi i predstavlja važan referentni alat za sudije, zakonodavce, vladine službenike i pravnike.

Priručnik smo pisali sa grupom sudija u okviru programa CEELI Instituta za Centralnu i Istočnu Evropu. Program je velikodušno podržan INL grantom.

Priručnik je prvi put objavljen u junu 2015. godine na sajtu CEELI Instituta i od tada se redovno ažurira. Opširnije...

ZAKLJUČCI

Broj: USRS - 457/17
Datum; 14.11.2017.godine

VISOKI SUDSKI I TUŽILAČKI SAVJET BIH

PREDMET: ZAKLJUČCI, DOSTAVLJAJU SE

Poštovani,

Skupština Udruženja sudija Republike Srpske je dopisom broj 317/16 od 07.07.2016.godine, VSTS BiH i Ministarstvu pravde RS uputila zaključke kojim se:

  • predlaže VSTS BiH da izvrši izmjenu i dopunu Pravilnika o orijentacionim mjerilima za rad sudija na način da se rad sudija mjeri prema efektivno provedenom vremenu na radu ili da se godišnja norma obračunava na bazi deset mjeseci a ne jedanaest mjeseci kako je to predviđeno važećim Pravilnikom,

  • podržava zaključak XII Konferencije predsjednika sudova u BiH za unapređenje sistema imenovanja u pogledu napredovanja nosilaca pravosudnih funkcija u karijeri i mijenjanje sistema ocjenjivanja, ali ne podržava zaključak iste Konferencije za izmjenu zakonskog okvira o disciplinskoj odgovornosti sudija kojim bi došlo do jačanja ovlasti predsjednika sudova u ovoj oblasti,

  • predlaže da VSTS u postupku pripreme za promjenu sistema normiranja, imenovanja i ocjenjivanja rada sudija zatraži i stručno mišljenje Komisije ( koju će imenovati UO USRS ) sastavljene od sudija svih referata sa svih nivoa sudske vlasti Republike Srpske, koja će dati konkretne primjedbe i prijedloge o kojima je raspravljano na Skupštini,

Opširnije...

Okvirni program rada za XII SAVJETOVANJE IZ OBLASTI GRAĐANSKOG PRAVA

XII SAVJETOVANJE IZ OBLASTI GRAĐANSKOG PRAVA JAHORINA, 18. -21. OKTOBRA 2017. GODINE

XII SAVJETOVANJE IZ OBLASTI GRAĐANSKOG PRAVA JAHORINA,
18. -21. OKTOBRA 2017. GODINE

Broj: USRS - 381/17
Datum; 14.07.2017.godine

Poštovani,

Obavještavamo Vas da Udruženje sudija Republike Srpske u saradnji sa Udruženjem sudija/sudaca u FBiH, Udruženjem sudija u BiH, Centrima za edukaciju sudija i tužilaca u RS i FBiH, Advokatskim komorama RS i FBiH i Pravosudnom komisijom Brčko Distrikta organizuje XI Savjetovanje iz oblasti građanskog prava u periodu od 18.-21. oktobra 2017. godine u hotelu "Bistrica" na Jahorini. Kao i ranijih godina predavači će biti eminentni pravnici, poznate sudije, profesori fakulteta i advokati, iz naše zemlje i regiona.

Za učešće na savjetovanju potrebno je da svaki sud, institucija ili učesnik lično (uz navođenje imena, prezimena i profesije) izvrše rezervaciju u hotelu "Bistrica" (ili u nekom drugom hotelu ili privatnom smještaju) na bazi tri puna pansiona. Za učesnike savjetovanja sa plaćenom kotizacijom cijena punog pansiona u hotelu "Bistrica" po osobi iznosi: u jednokrevetnim sobama 79,00 KM a u dvokrevetnim 69,00 KM plus boravišna taksa sa osiguranjem 2,50 KM. U cijenu je uključeno i korištenje zatvorenog bazena hotela. Rezervacije smještaja se mogu izvršiti putem telefona: 057/ 270-022 i 057/270-020 , putem fax-a: 057/ 270-022 ili putem e-mail adrese: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli Važno je napomenuti da je smještaj uslovljen plaćanjem kotizacije.

Kotizacija za savjetovanje iznosi 80,00 KM po učesniku i uplaćuje se na račun Udruženja sudija Republike Srpske broj : 562099-00018368-98 kod Razvojne Banke Banja Luka uz naznaku "kotizacija za savjetovanje". Učesnici su dužni da kopiju virmana o uplaćenoj kotizaciji pošalju na e-mail Udruženja sudija RS Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli , a original predoče prilikom registracije i preuzimanja materijala za savjetovanje.

Krajnji rok za uplatu kotizacija i dostavljanje dokaza o uplati je 10. oktobar 2017. godine.

Okvirni program savjetovanja će biti naknadno dostavljen.

S poštovanjem,

Milenko Milekić
Predsjedavajući Organizacionog odbora

Zaključci sa savjetovanja

Broj: USRS-367 /17
Banjaluka: 13.05.2017. godine

I SAVJETOVANJE IZ PREKRŠAJNOPRAVNE OBLASTI

„UPOREDNA ANALIZA PREKRŠAJNOG ZAKONODAVSTVA U BiH I REGIJI“

U periodu 11. - 13. maj 2017. godine u Bijeljini – Etno selo „Stanišići“, održano je I Savjetovanje iz prekršajnopravne oblasti pod radnim nazivom „UPOREDNA ANALIZA PREKRŠAJNOG ZAKONODAVSTVA U BIH I REGIJI“. Savjetovanju je prisustvovalo 165 učesnika koje su činili sudije, ovlašćeni organi pokretači prekršajnih postupaka, pripadnici ministarstava unutrašnjih poslova, Poreske uprave, Uprave za indirektno oporezovanje BiH, Granične policije BiH, Republički i opštinski inspekcijski organi, zatim predstavnici međunarodne organizacije OSCE/OEBS i drugi, a savjetovanje je imalo i međunarodni karakter jer su učešće u radu uzeli gosti, predavači iz Republike Srbije, a radove su dostavili i autori iz Republike Crne Gore.

Po završetku savjetovanja doneseni su

Z A K LJ U Č C I

  1. Osnovni zaključak je da održavanje prekršajnog savjetovanja pređe u tradiciju i postane treće tradicionalno savjetovanje u BiH, koje će se održavati svake godine pored krivičnog i građanskog Savjetovanja;

    Opširnije...

Odluka

Broj: USRS-365/17

Dana: 26.05.2017. godine

 

Upravni odbor Udruženja sudija Republike Srpske, na osnovu odredbe člana 22. Statuta Udruženja, na sjednici održanoj 26.05.2017. godine, u prostorijama Osnovnog suda Banjaluka, donio je

 

ODLUKU

 

Udruženje sudija RS zadržava pravo da se učesniku koji se prijavio za održavanje godišnjih susreta sudija u Trebinju hotel „Leotar“ u periodu od 15-18. juna 2017. godine, ispostave troškovi koje Udruženje plati hotelu zbog neblagovremenog odustanka od smještaja, ukoliko prijavljeni o istom ne obavjesti Udruženje najkasnije do 02.06.2017. godine.

 

 

Predsjednik Upravnog odbora
Udruženja sudija RS
Milenko Milekić

Strana 10 od 14

<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>